Renoveringsröra...

Ganska rörigt i lägenheten för tillfället. Men snart är de förhoppningsvis klara! Idag har de spacklat och haft sig i köket, mitt rum och Idas rum. Kommer bli så fint! Men tills de är klara får jag sova i vardagsrummet. Funkar det med. Nej snart dags att sova! Godnatt!

Vårväder!Trött i skallen idag men annars är humöret på topp! Fint väder och har hunnit med en massa idag! Just nu har jag lite till att pyssla med men återkommer ikväll. Måste dessutom dra mig upp ur denna nostalgitrip, började med kent igår kväll och nu är det Marit Bergman. Kanske att nostalgi får bli temat på nästa inlägg. ;-) Nu måste jag fortsätta leka hemmafru och fixa maten till herr ingenjörn kommer hem. Haha.

Ciao!

Goddag! =)


Elza, kent och jag"Men mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls…" 747 - Isola


Jag och kents musik går numera ganska "way back" så att säga. Jag minns inte riktigt hur jag upptäckte dem men i över tio år har de hängt med som min stora musikfavorit. Musiken har följt mig genom glädje och sorg under alla dessa år. Det är många minnen som ryms där kan jag lova. Jag har aldrig analyserat låtarnas betydelse, jag skulle nog inte ens vara i närheten av att vara rätt. Istället tolkar jag dem mer på ett personligt plan, i en kontext som passar mig.

Olika album symboliserar olika tider i livet. Eller rent av bara lösryckta minnen, tidpunkter. Det är bara att klicka sig igenom min kent låtlista med valfri låt dyker nåt minne upp. Som nu, På nära håll, från b-sidor. Detta är Rezekne en kall vinterdag 2003 på promenad till kontoret, ett iskallt tåg till Riga, en tröttsam bussresa hem från Minsk. Romeo återvänder ensam, Du och jag döden, det är våren 2005. Sista terminen på Ädelfors, flera underbara kentkonserter med kompisar, ja och en hel del känslominnen som jag inte kan sätta ord på.

Alla kents skivor har sin charm, sen finns det väl vissa jag gillar bättre än andra. Men hur kul hade det varit om de hållt fast vid samma sound hela tiden? Dötrist vill jag påstå! Och nu kommer säkert Pär skratta åt just ordet "dö", våra åsikter om kent går isär väldigt kraftigt. Haha. Han är i och för sig inte den enda. Om jag hade fått en krona varje gång nån nämnt nåt om "skära i handlederna" i en kentdiskussion skulle jag vara rik nu. :-P

Min musiksmak är tydligen dålig enligt vissa, men det låter jag vara osagt. Den är bara väldigt varierad! Jag är själv duktig på att leka smakpolis men får ofta äta upp det sen. Eller ja utåt dissar jag det men lyssnar sen i hemlighet på det. Haha, men säg inte det till nån... ;-)

Verkligen?

Kanske skulle lyssna på lite kent nu, var ett tag sen nu! Kanske på Verkligen? Den har en hel del guldkorn. :-) Halka, Thinner, Indianer, Gravitation, Vi kan väl vänta tills imorgon. Och nu har jag nog räknat upp halva skivan. Haha.

Bussen hem... as usual!

Kan ju vara smart att blogga lite på vägen hem i brist på annat att göra. Jag borde verkligen göra lite nya spotify listor att lyssna på, börjar bli lite tradigt att lyssna på samma hela tiden. Haft en trevlig dag, även om det kanske inte var så kul att väckas av slamrande målare imorse. Aja. :P Men sen for jag hem till Danne för att duscha och äta lite lunch. Eftermiddagen spenderades hemma hos Lina. Hon bjöd på väldigt goda semlor och vi pratade lite Riga och lekte med söta Nattis. Tror inte jag träffat en gladare unge förut! Hon är som en solstråle! :-) Nu är det hem-hemma som hägrar, sen sängen och så får vi se vad morgondagen kommer erbjuda.

Godnatt!

//Elza

I väntan på bussen

Sitter och väntar på bussen som tydligen är sen. Nu har målarna anlänt så jag tar bussen hem till Danne och duschar istället. Badrummet är ju fritt så men känner mig inte så bekväm bara. Nåja snart ska Elzas rum bli lila och fint med en i mitt tycke snygg fondvägg. Hela lägenheten blir som ny! I eftermiddag ska jag en sväng till Lina och lilla Nattis. :-)

Fjant tar ett bad!

Fjant badar! Haha.
Helgen!

Har inte haft ork att blogga under helgen. Men igår tog D och jag en liten miniroadtrip till min farmor och farfars grav där jag satte lite tulpaner jag köpt med mig. Så det blev Linköping- Vårdnäs - Åtvid- hem. D påpekade att min klädsel nog var olämplig för kyrkogårdsbesök. Vadå, min leopardkjol räckte faktiskt under rumpan! ;-) (ursäkta för kjolanekdoten, kunde inte låta bli...:P) På kvällen kollade vi film, Shutter Island. Vad ska man säga? Wierd film helt enkelt, haha. Lite kebab och vin på det med. Idag har jag mest sovit pga huvudvärk, sen har vi flyttat lite möbler här hemma i lägenheten, imorrn kommer de ju och tapetserar om! Så spännande! Spännande är också att kent, om man ska tro på deras intensiva twittrande under helgen, är klara med nya skivan! Oj oj oj, spännande! Bara att invänta april månad nu. Nu ska jag sova! Godnatt!

Go kväll!


Ur min synvinkel

Jag vill bara förklara gårdagens inlägg för er som inte känner mig. Jag önskar verkligen Victoria och Daniel lycka till med bebisen. Jag har inget emot dem som personer, både Victoria och Daniel verkar vara sympatiska och kloka människor. Det är monarkin jag tycker är förlegad och odemokratisk. Jag är också trött på att folks motargument är: "men vad ska vi ha istället för kungahuset då?". För det anser jag sekundärt. Det viktiga är hur relikt det är att ärva en titel och ha sin framtid utstakad redan från födseln. Rent ut sagt barockt! Alltid vara i det offentliga rummet, alltid ha ögon på sig. För hur de än kommer att skydda henne från det är det ändå ofrånkomligt. Inget utrymme att göra misstag som oss andra utan risken att bli kritiserad i media. För visst de kan vara fria i sin uppfostran och låta prinsessan göra egna val. Men det kommer ändå alltid vara inom vissa ramar. Hon är tronföljare, det går inte att frånkomma.

Med det sagt så kan jag bara lyckönska de nyblivna föräldrarna! :-) Sen vill jag gratulera Pär som prickade in rätt namn, inte illa!

//Elza

Ny näsplopp!Och jag antar att intresseklubben antecknar febrilt nu... haha.

Välkommen!

Välkommen till världen lilla prinsessan! Hoppas inte du gillar att bestämma allt för mycket själv för då är du född i "fel" familj. Det är ju tyvärr möjligt att år 2012 födas i en familj där mycket av ens liv redan är förutbestämt. Det låter relikt men välkommen till monarkins underbara värld! :-) Som plåster på såren kan jag ge dig ett livstids medlemskap i republikanska föreningen!

So far...

...har jag ätit lunch i alla fall. Haha. Det är segt idag. ;P

To do list!

Idag tänkte jag köra ett race och faktiskt göra en del av sakerna jag lovat Danne att göra. Oftast är jag för lat. Haha. Men idag har jag inget bättre för mig. Vill ju bara påpeka också att det är jag som erbjuder mig att göra dessa saker, D tvingar mig inte till nåt. ;-)

1. Fixa disken! Diskbänken verkar producera disk helt själv. Haha. Tur att han har diskmaskin, det underlättar.
2. Sortera, vika och plocka in den rena tvätten. Speciellt eftersom 3/4 av den är min. Hörde nåt muttrande om "man kan tro att det bor ett helt kompani fruntimmer här".
3. Byta sängkläder! Det behövs verkligen. D klagade över smulor i sängen igår. Jag hade inte hjärta att berätta att det nog snarare var Elza som pillat bort torrt skinn från fötterna. (dålig ovana... haha) ;-) Han avskyr det.
4. Städa av lite med hartassen. Eller ja inte så noga men lite grann. Jag verkligen hatar att städa men har jag väl kommit igång kan jag gå helt crazy och gno rent i minsta lilla vrå. Min specialitet är badrumsstädning, jag är nästan berömd för den. ;-) Nåja bland tidigare rumskamrater i alla fall.
5. Duscha å klä på mig och äta lunch nån gång under tiden.

Ja det var väl allt tror jag? Börjar nog med lunch och dusch. Se hur mycket jag hinner, är lat som sagt. :-P

//Elza

Bussen hem

Japp i brist på bättre sysselsättning kan jag väl blogga? På tal om att åka buss kan jag tipsa om att ljudtäta hörlurar med t.ex Megadeth samtidigt som man åker baklänges kan va lite vanskligt när busschauffören ber passagerarna att byta buss. Helt plötsligt inser jag att jag är själv på bussen. Haha. Eller funderar över varför alla går av. Detta har hänt två gånger på en vecka nu så jag antar att det är dags för ett softare musikval och lägre volym? ;-)

Semlor även idag... haha


Go kväll!

Har inte så mycket att tillföra ikväll, har haft en lugn dag. Ska väl fixa till några semlor medan D är och tränar och glo lite på topmodel Sverige. ;-)

Elzas små egenheter...Alla har vi våra egenheter, en del bra en del mindre fördelaktiga.(även solen har ju sina fläckar... haha) Så här är 10 av Elzas ofördelaktiga egenheter.

1. Jag gillar att skriva om mig själv i tredje person, vilket leder till nr...
2.... det har påpekats att jag har vissa narcissistiska drag. Eller ja egenkär kanske är rättare ord. Nåt jag ärvt av min käre far... haha.
3. Jag är lite av en besserwisser och tror jag kan och vet allt. Sanningen är nog att jag kan lite om mycket. Med undantag för vissa kunskapsområden som jag faktiskt kan mycket om. Det har blivit betydligt svårare att vara en besserwisser sen google och smartphones. Haha.(Sen för att raljera lite till, ungdomen har blivit slöa och litar inte till sin egen allmänbildning utan måste kolla upp minsta lilla på wikipedia. Som om den sidan alltid har rätt? Läs en bok istället!)
4. Jag har noll självdisciplin och tålamod (oftast) och är på ren svenska ganska lat av mig.
5. För att motsäga mig nu (vilket jag också är bra på) så kan jag vara lite för envis i vissa fall och hålla fast vid saker av ren princip. Även om jag redan insett att slaget är förlorat, och jag inte ens är intresserad av vad det nu må vara längre.
6. Motsäger mig själv hela tiden och är totalt inkonsekvent och ologisk.
7. Är en dramaqueen och gör gärna en höna av en fjäder. Kan lätt få världens utbrott (vilket innebär att jag stampar i golvet, gapar och härjar, kanske tjuter en skvätt, en del smällande i dörrar och köksluckor) för en pyttegrej. Detta är vanligt förekommande vid t.ex matlagning och städning. Det positiva är att det går snabbt över. ;-) Enligt pappa är jag född ilsken och kommer dö ilsken. Pappa är så snäll!
8. Jag är värdelös på att argumentera, målar lätt in mig i ett hörn. Vilket en del har lärt sig att utnyttja bara för sitt eget nöjes skull. Mäh! ;P
9. Urusel på att berätta eller återberätta historier, lyckas alltid börja i fel ände, glömma bort detaljer och därmed faller oftast hela poängen.
10. Har lätt att fixera mig vid saker och företeelser. Några exempel rakt av; Take That, Mark Owen, Drömhus, Barbados, kent, Rune Holta, True blood m.m.

Visst låter jag som en trevlig och angenäm person? Haha. Jag brukar säga att det är dessa saker som är charmen med mig. Hittills har ingen hållt med mig... ;-)

God förmiddag!

//Elza

Semlor!Jag lyckades få till några semlor igår kväll, tyvärr utan florsocker (hade inget hemma, konstigt nog, trodde verkligen det fanns i skafferiet och i affären var det slut) men gott ändå!

Iakttagen? ;-)Kände mig lite iakttagen av grannens katt imorse när jag åt frukost... haha.

Dagens ego!


Rövargänget!Danne kommer ogillar det här... haha. Men här har ni delar av det berömda rövargänget! Vi har blandat annat orangutangen Olle, gorillan Gurra, Sorken, Fjant, den rosa älgen Ralle, Sälis, den långbenta apan Hoffa (efter Jimmy Hoffa, han är fackpamp för rövargänget... haha), Delfinen, KGB med sin vakthund, Ralles busiga syskonbarn Valle och Calle. Haha. Plus några till. För att inte glömma Tomten och bocken Bruse som numera är förklädd för han vill inte gå i ide till nästa jul. ;-)

Obra start på dan

Icke bra att försova sig nån timme när man jobbar som tidningsbud. Haha. Men det var bara att slänga sig iväg och jag hann nästan klart till kl 6, eller ja tio över sex. Kul med att jag glömt ta bort sminket innan läggdags så jag såg ut som en panda i ansiktet, med håret åt alla håll och med en överfull blåsa som hjälpte mig att snabba på ganska bra. Haha. När jag kom hem insåg jag att jag tagit på mig mina långkalsonger ut och in och bakofram. Haha. Tur att de inte syns. Så nu kan väl dan bara bli bättre antar jag? Dags för en andra kopp kaffe så är jag snart människa igen!

Jaha

Så var det dags för dagens tur till affären. Detta börjar nästan bli skrattretande! Dålig planering? Nej, bara en matkräsen karl som inte vill ha det som finns i kylen, haha. ;-)Ta bort

Folkomröstningen i Lettland

Som vanligt verkar svenska tidningar inte bry sig så värst om vad som händer i vårt lilla östra grannland Lettland. Jag kan göra en uppdatering för er okunniga. ;-) Igår röstade de om huruvida ryskan ska bli ett officiellt språk jämte lettiskan. Valdeltagandet var ovanligt högt, ca 70%, och som det ser ut nu verkar det bli ett rungande nej. Runt 75% röstade nej. Jag har ingen direkt åsikt i frågan men har förståelse för att folk röstar nej, efter så många års förtryck och letterna som är väldigt måna om sin nationella identitet så är jag inte förvånad. Jag vill dock inte påstå att gemene man i Lettland är särskilt ryssfientliga, inte bland mina bekanta därborta. Sen är ju ofta familjerna en smältdeg av olika nationaliteter, letter, ryssar, ukrainare, polacker m.m. Ryskan lär ju ändå leva vidare som ett inofficiellt språk. Nej ska sluta jiddra nu för jag vet inte riktigt var jag är på väg med detta inlägg. Haha.Tēvzemei un Brīvībai! (för fäderneslandet och frihet!)

Ny dag!

Såna här mornar (nåja förmiddag nu) gillar jag. Bli väckt med en kopp kaffe, solen lyser där ute, inga måsten, Gilmore Girls på teve. Lagom lat söndag! Måste bara kommentera melodifestivalen igår. Eller rättare sagt kommentera Ranelids framträdande. Trots att så många på Facebook verkar så jäkla negativa till att han gick vidare så måste ju ändå nån ha röstat på honom? Så svenska folket, ta ur kvastskaftet ur arslet och skaffa er lite humor! Ta inte tävlingen så jäkla allvarligt! Hört talas om ironi? Jag kan stolt erkänna att jag röstade på honom! Men bara för att ha nåt roligt att titta på i finalen! Dessutom är det kul med ett bidrag som utmanar den rådande schlagernormen. Måste allt vara antingen en gapig ballad à la Molly eller en fjantig poplåt à la Mattias? Melodifestivalen tar verkligen fram det sämsta i alla artister. Och nej jag är ingen schlagerhatare, tvärtom! Detta år har varit sämre än vanligt. Gah!

God morgon!

//Elza

Middag!

Och idag blir det fläskkotletter, sås och potatis. Jordgubbspaj och vaniljsås till efterrätt. :-)

God morgon!Elza och Fjant (medlem i rövargänget... haha) säger god morron till er alla! Nu blir det busstur till Majelden och några timmars välbehövlig sömn till! :-)

//Elza

Paj!Semlorna får vänta tills imorrn, var lite lat så jag slängde ihop en smulpaj med frysta jordgubbar istället. ;-)

Tacos ikväll!

Det var ju inte igår, bara förra veckan typ. Haha. Går nästan inte att bli trött på det. :-P

Närbild... haha


Semlor idag?Funderar på att göra semlor idag, har faktiskt inte ätit några i år än. Det är ju alltid kul att baka! Sist jag gjorde semlor var nog 2 år sen, det är dem ni ser på bilden. :-)

//Elza

Ny dag - piggare?

Jag var helt slut igår så jag låg mest och slumrade i soffan står del av dagen. Men jag hann även med att se en av mina favoritfilmer, Borta med vinden! Den är ju ganska lång så jag somnade några gånger och fick spola tillbaka, haha. Nu är det i och för sig inte första gången jag ser den. Så det tog ett bra tag att se filmen. Har ni inte sett den så rekommenderar jag er att se den! Läs gärna boken också, den är minst lika bra om inte bättre! Margaret Mitchell heter författaren om nån nu missat det.Scarlett: Sir, you are no gentleman.
Rhett Butler: And you, Miss, are no lady.

Snart godnatt!


Glad nyhet från Arla!Detta gillar jag! Сметана (smetana)! En klick sånt gör vilken soppa som helst godare! Kan bara hoppas det smakar som det ska också. Nu inväntar jag bara de ska introducera äkta творог (tvorog) också. :-) Gärna lite pelmeni i frysdisken med. Men men. Det är nog bara önsketänkande. ;-)

Dilemma

Har upptäckt en kollision av två grejer jag vill åka på i sommar. Den 14 juli spelar kent i Göteborg, men nu har jag även sett att lagvm- finalen i speedway (i Målilla) är samma dag! Nu blev det jobbigt. Haha. I och för sig kommer kent spela på fler ställen så det löser sig nog. ;-) Nähä om jag skulle ta och masa mig iväg till bihanget, diskbänken väntar fortfarande på mig. Haha.

Nya tapeter!

Vi, eller ja mest Ida tror jag, lyckades övertyga bostadsbolaget om att vi är i stort behov av nya tapeter i större delen av lägenheten. Vilket vi faktiskt är, när man får sätta upp tavlor efter var de värsta fläckarna och revorna är, ja då förstår ni kanske läget. Så om några veckor får vi nya tapeter! Ska bli kul att välja. :-)

Christer Pettersson har flyttat ut!

Jag vet att det var ca 5 månader sen jag flyttade in men äntligen har jag fått lite ordning på torpet. Haha. Ska dessutom aldrig mer klaga på när folk tar två veckor på sig att packa upp. För fy tusan vad jag fått äta upp dem orden hundra gånger om. ;-) Den late får inte brått förrän kvällen, som pappa brukar säga. Rubriken syftar till när jag för ett tag sen skickade en bild på rummet till en bekant och fick svaret "delar du rum med Christer Pettersson?". Men nu har han flyttat ut! :P

Pluspoäng för Danne! :-)För första gången på fyra år slapp Elza köpa sin egen choklad för Dannes pengar på Alla Hjärtans Dag! Det är som i reklamen, "...plötsligt händer det!". Nu blev dan lite trevligare. :-)

//Elza

Mer Trubie- godis såhär på Valentine! ;-)


Till alla Trubies därute!


Blä!

Detta är helt klart inte min vecka. Folk missförstår mig helt och hållet, jag har skjutit upp städningen av mitt rum så nu är det ganska bråttom. D kommer hem om sådär en timme och jag har inte hunnit fixa iordning diskbänken så han lär väl komma hem måttligt pigg och glad och mötas av mayhem i köket. Jaja men det är väl bara att hugga tag här hemma, få så mycket som möjligt gjort idag. Resten får jag fixa imorrn bitti. Men suck ändå!

God morgon!Önskar alla nära och kära en trevlig Alla Hjärtans dag! Speciellt mitt ♥-D!

Nu måste jag sova lite till. ;-)

//Elza

Denna bild...

...beskriver min dag ganska bra. Haha.


Pannkakor till middag! :-)


Söndag

Nu är jag på banan efter att ha fått i mig en kopp kaffe. Jag är alltid lite extra svårstartad på söndagar då jag sovit så hårt hela natten. Hela natten på hela veckan då jag sover ut ordentligt. Blev ingen melodifestival igår kväll, är nog första gången på flera år som jag inte ens gluttat lite på en delfinal! Till och med i Riga förra året kollade jag på det på datorn. Haha. Nej jag kollade film igår istället, Scream 4. Den var väl sådär, de är onekligen ganska så förutsägbara. Haha. Om man skulle ta och kliva upp ur sängen nu?

//Elza

Elza!


Goddag!

Det är jäkligt segt idag så det blir ganska lugnt.;-)

Elza, tant?

Jag börjar nästan bli lite förolämpad! För andra gången på en månad behövde jag inte visa legitimation på systembolaget! Börjar kännas som om det inte är ett sammanträffande. Jag antar att det är nu det går utför då? Haha. Elza är gammal. ;-) Å andra sidan fick jag visa leg när jag köpte snus igår så jag antar att det jämnare ut sig. I min höga ålder à 29 år så är det ganska smickrande ändå. :-P Och nu passar det ganska bra att lägga in en bild på mig själv. Of course! ;-)


Kjol!Idag är det ju "bara" tre minusgrader ute så jag dristar mig till att ha kjol. Är så trött på byxor nu! Ska man vara fin får man lida pin. ;-P

//Elza

Dagens ego-bild!


Go morron! :-)


Storstädning!

Idag är det storstädning i lägenheten! Badrummet har aldrig varit renare tror jag. ;-) Ödmjukhet är min starkaste sida. Haha. Nåja det är ganska kul med städning bara man kommer igång. Jag har ganska lång startsträcka. Skönt att bara göra och inte fundera så mycket också. :-)

jBlir större!

Nu har min drake vuxit lite och fått vingar! Oj, oj. Intresseklubben anteckna eller vad? ;-)


Uppdaterad!

God morgon!

Efter att ha uppdaterar mig på serie- fronten är det nu dags för lite mera sömn. Kan för övrigt tipsa om en bra serie, Hart of Dixie. Den har tyvärr inte nått Sverige än. :-P


What you waiting for?


Rastlös

Känner mig smått rastlös idag. Jag är ju inte direkt sysslolös, vet i fan vad det är. Känns som om nåt fattas, men jag vet inte vad. Nån slags känsla i kroppen som jag inte riktigt kan sätta ord på. Mig veterligen så har jag inte glömt göra nåt eller så.*skratt* Får väl städa eller plugga för att hålla mig sysselsatt. ;-) Eller dricka kaffe som jag brukar, för det blir man ju så mycket lugnare av. Haha. Nej får väl sluta filosofera nu och göra lite nytta!

Här är en bild på Elza anno 1990! :-)


Minibrownies!

Minibrownies!

Ingredienser

150 g smör
1 dl kakaopulver
3 st ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl hackade nötter (jag föredrar cashewnötter men det är ju en smaksak)


Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och rör ner kakaon. Låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Tillsätt chokladblandningen och mjöl blandat med bakpulver. Rör smeten slät. Blanda ner nötterna.
5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en liten långpanna (cirka 20 x 30 cm). Grädda i 15–20 minuter. Låt kakan svalna och skär den i små rutor.

Sova

Jobb, kaffe+tidning, och nu sova några timmar innan dagen tar sin början för min del.

//Elza

Klart!

Jag har provsmakat och de är klart godkända!

Innan jag ställde in det i ugnen......och här är de klara!


Baka?

Funderar på att baka lite minibrownies med cashewnötter, dels är jag sugen på att baka för det var länge sen och dels är jag sugen på choklad. Så då slår jag ju två flugor i en smäll. ;-)

Ego-bild!


I brist på annan sysselsättning? ;-)

Elzas lilla mobila drake Alf!Saker att se fram emot under våren!

- kents nya skiva i april!
- Speedwaysäsongen börjar igen! (heja Dackarna!)
- Vår! Det blir ljusare och lite varmare igen.
- Kanske en Riga- kryssning i vår?
- Planera sommarens Lettlandsresa!
- Slippa vinterkläderna, saknar mina korta kjolar!
kent i Linköping för 2 år sen!

God middag!

Har en del att fixa med just nu men återkommer med en lista senare under dagen!

//Elza

Sätta klockan imorrn kanske?

Jag sov visst nästan 6 timmar efter jobbet. Har nog blivit bortskämd med sömn när jag varit sjukskriven. Nej nu måste jag nog ha en kopp kaffe sen en varm dusch. Fryser som en tok fortfarande!

Det är...

... kallt ute idag om ni nu inte märkt det än. Haha. Bet rejält i kinderna imorse när jag jobbade. Fast ändå skönt att börja jobba igen även om kylan känns lite i knäna och fötterna.

God morgon! .

//Elza

Melodifestival!

Så drog ju melodifestivalen igång igår. Skulle man skratta eller gråta? Vill inte påstå att jag hade nån direkt favorit. Men hade jag fått välja vilka som skulle gått vidare direkt till finalen hade det nog varit Loreen och Flinck. Nåja den ena gick ju direkt dit i alla fall! Jag har alltid varit lite svag för de udda bidragen. Jag har slutat rösta för de jag röstar på verkar alltid ha en förmåga att komma sist. Haha. Idag är jag lite trött. Kunde slappna av inatt och sova ordentligt, sov nog lite väl hårt och länge. Bra förberedelse inför jobbet imorrn. Ska bli skönt att börja jobba igen! Nej nu är det kanske dags att äta nåt?

Megadeth - Trust


Whiskymässa!
Igår fick jag med kort varsel chansen att följa med Ellie på whiskymässa! Det var himla intressant och gott. Jag blev riktigt förtjust i en indisk whisky! Den japanska Nikka var inte helt fel den heller, sen även en gammal "klassiker" Glenfiddich. Innan hemfärd hann vi även med ett snabbt besök på McDonald's. Efter att testat runt en tio olika sorters whisky behövde man nåt ätbart i sig. ;-)

//Elza

Mäh

Suck.

Kaputt!

Jaha igår pajade skärmen på datorn. Så det blir nog mest lite korta mobilinlägg ett tag framöver. Jäkla skitdator då!

Kaffe på stan!En Caffe Mocha blev det på stan idag med Ellie. Den lilla fikaturen var nog vad mina leder klarade av idag. Så fort jag kom utomhus i det kalla vädret så kände jag hur värken smällde till i mina knän och händer med en gång. Elza är som en gammal kärring. Haha. Men aja, jag är van så jag får väl försöka ta det lugnt nu ikväll. Inga frivoliteter här inte. Haha. Nu blir det strax mat! Ha det gott i kylan!

//Elza


Få nånting gjort idag?

Det är visst segt idag. Efter det tidiga uppstigandet så gick jag och lade mig igen vid halv nio och sov till halv tolv. Nu har jag hunnit med lunch och ett avsnitt av Gossip Girl och nu blir det nog duschen. :-)

//Elza

Länktips!

Här är ett länktips för alla trubies därute! "Inside True blood"! Värt att slänga en blick på ibland.Nummer 4 - Vilnius!

Haha, jag kom på att jag aldrig avslutat min topp 5 lista. So here I go again! Nummer 4 blir alltså Vilnius, huvudstaden i Litauen. Eller som jag skämtsam kallar den "Staden med gatunamn du inte ens vill försöka att uttala". ;-) En mysig stad med en befolkning på drygt en halv miljon, som jag har haft nöjet att besöka några gånger nu. Jag har bara varit här på sommaren och varje gång har det varit, soligt, varmt och ganska så svettigt ärligt talat. Så jag förknippar Vilnius med sommar och sol. Kanske läge att besöka det på vintern någon gång?

Det jag älskar med Vilnius är alla kyrkor och gamla hus! Jag kan gå runt, runt, runt en hel dag och bara titta och fascineras! Fast till sist blir även jag smått förvirrad "men vänta, var inte jag här förut eller är det här en annan kyrka?". En del är ju helt klart ganska snarlika i utförande och färg. Det är svårt att utnämna nån "favoritkyrka" men om jag ska gå på mäktigast utsida så vinner St Stanislaus och St Ladislaus katedralen. (blev dock lite besviken på innanmätet) Den ligger nedanför promenadstråket i Gamla Stan, gå bara över gatan, ta lite till vänster då ser du först en staty av Gedomini (?) och då är du inte långt borta från nämnda katedral. Okej påminn mig om att inte bli guide, jag är sämst på att förklara vägen.. Haha.

En annan sak jag nu kom på med Vilnius är just alla statyer! De finns överallt, bara att hålla ögonen öppna. Ett tips är bysten av Frank Zappa. Vad han gör i Vilnius, det är lite av ett mysterium. Men men. Jag hittade den av en slump (jag var dock medveten om den men den kändes lite "off" så), jag letade efter en ryskortodox kyrka som visade sig vara lite av en besvikelse, men jag hittade ju Frank Zappa istället! Sen är entrén till Dramatiska teatern på Gedomino gatan värt en titt! Lite spooky sådär. Hmm.. mer då... Jo i Gamla Stan, eller snarare det lilla som finns kvar av den judiska delen (gettot under andra världskriget) finns det en ganska fin staty.

Något som också måste besökas är gamla KGB- huset (en bra bit ner på Gedomino gatan, sväng in till vänster och gå in genom en tung dörr) där det nu huserar ett museum för folkmordens offer (hmm blev konstig översättning där). Enklare att säga är nog att det är ett "ockupationsmuseum". Det är flera våningar med allt möjligt från Sovjet-tiden, om andra världskriget, deporteringar till Sibirien, skogsmännen, gammal avlyssningsutrustning, och det mest läskiga är längst ner i källaren. Där finns gamla celler och även ett rum där det fortfarande finns kulhål kvar efter avrättningar... :(

Gamla slottet uppe på "kullen" är också värt ett besök! Ta "funicularen" upp och gå hela vägen upp i tornet så har ni en fantastisk utsikt över hela Vilnius! Det börjar kännas som jag glömmer en massa. Gamla Stan är ju given! Där kan man traska omkring ganska länge. Jag gillar att köpa en glass, sätta mig ner och titta på folk. Kartan över gamla judiska gettot måste också ses! Hmm.. "Gryningsporten" (Gates of Dawn) måste också ses! Själva "altartavlan" där har samma motiv "Black Madonna" som en kyrka inte så långt från Rezekne i Lettland.

Nåt jag absolut INTE kan rekommendera är toaletterna på tågstationen eller busstationen. Fast busstationen var nog snäppet värre och det kostade pengar också. Inte för oss västerlänningar som inte riktigt är vana vid "huka sig på golvet toalett". Själv är jag inte riktigt konstruerad för den varianten av toalett. Men om min blåsa håller på att spricka så kan jag offra mig. Jag löste det genom att leta upp närmaste hotell och be att få låna toaletten. Haha. Förra gången jag var i Vilnius och var nere vid busstationen för jag skulle vidare till Rezekne började magen mullra lite, "bäst att göra ett facilitetsbesök" tänkte Elza. Sagt och gjort. Jag betalade, gick in, och gick ut lika fort igen. Mina tarmar snörptes ihop bara av att se toan. Haha.

Nog för att toaletterna på tågstationen är av samma "huk-variant" (dvs en fyrkant i golvet) men här luktade det dessutom inte direkt hallon. Jag skickade ett sms till pappa "fy tusan för toaletten på busstationen!". Fick till svar "du borde lyssnat på mig, jag har redan varnat dig för den!". Det hade pappa gjort men jag hade glömt bort det. *skratt*

När det kommer till mat kan jag rekommendera att testa olika varianter av "karbonade" (hmm eller är det det lettiska ordet?), översätter man på google blir det "kotlett" rätt och slätt. Enklast att förklara är väl att det är olika sorters panerat kött. Serveras alltid med potatis i olika former och sallad. Finns även i Lettland. Annars är sommarvarianten av borstj en stor favorit! Är det vinter kan jag rekommendera soljanka soppa. Sopporna kan variera lite beroende på var man äter det men i sin helhet smakar det liknande.

Nu har jag inte testat så många sorter litauiskt öl men jag gillade Vytautas (stavning? haha) som jag testade i somras. Försök dock att inte få en citronskiva i, jag tyckte det gav en lätt smak av hostmedicin.

Ett udda besök på affärstråket Gedomino måste vara Mark&Spencers, en liten bit av England i Litauen! Väldigt udda får jag säga. De hade en livsmedelsavdelning också. Kändes ganska så konstigt att knalla runt där. Vet dock inte om det finns kvar längre. Sist jag var inne i den gallerian där det låg så såg hela stället ut att vara ganska utdöende. Detta var året efter finanskrisen så det var väl en förklaring. Om ni råkar befinna er på Gedomino gatan och behöver en toalett kan jag rekommendera toaletten inne i denna affärsgalleria, den var väldigt ren och fräsch!

Om jag skulle försöka avrunda detta nu. Haha. :P Det blir lite bilder här i slutet som är relaterade till vad jag skrivit ovan. Och som jag sagt tidigare, ta inte mig som någon säker kunskapskälla. Jag höftar lite med namn ibland, jag försöker googla men det är inte alltid google vet allt heller. Och som sagt, jag skulle nog göra en usel guide då jag är urusel på att förklara. Men jag hoppas nån haft nöje av denna lilla redogörelse för Vilnius!

Besök, besök, besök säger jag bara! :-)

//Elza

Kyrkor!

             

St Stanislaus och St Ladislaus - katedralen!

       

Gamla stan (nåja däromkring i alla fall)

         

Slottet

         

"Gates of Dawn"

 

"Statyer"

                 

KGB- huset ("ockupationsmuseet")

 

Lite diversebilder

         
Svensk pop!
Jag bara älskar detta bandet! Svensk Pop! Och nu finns de flesta av deras låtar på Spotify. Deras texter är så roliga och denna är nog en av mina favoriter... haha. Spriten och livsglädjen! Annars diggar jag "Sången om alla tjejer". Sök på Spotify så finns det mera låtar där. ;-)Kaffe!Okej det är kanske inte helt normalt att vakna vid tjugo i sex på morgonen och vara extremt kaffesugen? (jo kanske för mamma då... haha) Men så var fallet så nu sitter jag här och funderar på om jag kanske inte skulle gå och lägga mig igen. Har egentligen inget att göra uppe såhär dags! Mer än att jag nu kanske har lite svårt att somna om. Jaja, jag tror jag gör mig en andra kopp kaffe och surfar runt lite tills jag blir trött igen. Inga problem för Elza direkt. Haha. Jag är koffeinskadad. ;-)

God morgon!!

//Elza


Nu sova!

Nej nu ska jag sluta sitta här pladdra på när jag faktiskt är ganska trött. Ingen idé att plåga sig själv när ögonen snart trillar ihop.

Godnatt!

...och denna påminner om diverse dumheter...

...haha. Jaja, det man inte minns har inte hänt helt enkelt. ;-) Väldigt bra låt dock!Denna hade jag nästan glömt...

...denna låt var med på en av de skivor jag hade med mig till Lettland när jag volontär där för ganska exakt nio år sen, eller ja det är nästan exakt nio år sen jag kom dit på dan. Så denna ger ju lite nostalgikänsla för mig!


True blood vs Southern vampire mysteries (Sookie Stackhouse)

 

                                VS

 


Jag vet att jag i början av denna blogg, någon gång utlovade en personlig jämförelse mellan tv-serien True blood och böckerna om Sookie Stackhouse. Tänkte försöka mig på lite personliga reflektioner om det nu faktiskt. Jag blev inspirerad i och med att HBO precis släppt en teaser inför säsong 5 och Charlaine Harris har lagt ut kapitel 2 i nästa bok Deadlocked på sin hemsida. Jag har själv tappat räkningen hur många böcker det finns nu (men wikipedia vet säkert... haha), det blir den tolfte boken som släpps i maj nu. Fast det verkar som om de inte räknat med novellsamlingen "A touch of dead".

De mest boktrogna fansen brukar klaga över att de gjort om böckerna alldeles för mycket i serien True blood. Själv ser jag tv-serien och böckerna som två helt olika fenomen. Dessutom hur kul skulle det vara om de plankade böckerna rakt av? Då vet man ju hur det kommer att gå! Jag är själv bara glad så länge de inte blandar in "were-tigern" Quinn i tv-serien. För i böckerna tyckte jag han störde Sookie och Erics "relation" och ställde i slutändan bara till en jäkla massa trubbel. (vad ska jag inte avslöja om någon inte läst just de böckerna än)

Tara är ett exempel på hur de ändrat på en persons karaktär. I böckerna råkar hon också visserligen ut för en massa konstigheter men i tv-serien har de gjort henne till en ganska gnällig, lite "manhaftig" person. Jag vet inte om jag uppfattat henne som det i böckerna, hon får i och för sig hjälp av Sookie för att ta sig ur en vampyr-härva men efter det verkar hon gå vidare och inte älta det. I böckerna äger dessutom Tara en klädaffär och har en ganska stor garderob. Så inte särskilt manhaftig.

En person jag tycker de lyckas pricka in ganska bra från böckerna däremot är Eric. Skarsgård var ett verkligt fynd för True blood! Dock förutom vissa uppenbara missar som att han i serien har kort hår (och varierande grad på hårlängd, inte möjligt enligt böckerna eftersom om en vampyr försökte klippa håret skulle det växa ut på en gång igen). Men jag tycker Skarsgård har fångat Erics lättsamma "la-di-da" attityd. Samtidigt som det finns ett djup därinne under all yta.

Alcice ser i serien ut ungefär som jag föreställt mig honom från böckerna! Även den där lite kärva personligheten från böckerna har de plockat upp i serien. Sen stämmer ju inte Debbie Pelt- grejen men det är en helt annan historia. Inte heller Russel Edgington som blir helt jäkla koko i serien medan han i böckerna är ganska sansad som det visar sig. Men detaljer, detaljer. ;-)

Sookie däremot. Det uppenbara är väl utseendet. I böckerna har jag uppfattat Sookie som väldigt kurvig, nästintill lite "mullig". Visst Anna Paquin är väl kurvig på sitt sätt men kanske inte som i böckerna. Personlighetsmässigt så är Sookie mindre gnällig i böckerna och mer "take charge". Hon är fortfarande lite för gnällig och velig i serien. Men jag gillar ändå hennes sätt att spela.

Bill, ja han har ju fått en betydligt större roll i serien än vad han egentligen har i böckerna. I böckerna försvinner han gradvis nånstans efter bok 4, eller inte försvinner men han spelar inte lika stor roll längre. Jag tycker dock att de i serien fångat hans personlighet ganska bra.

Jag kan nog pladdra på i all evighet om detta ämne. Kanske inte att så många är värst engagerade i just detta ämne. Sedan kan man ju gå in på själva mytologin i serien som jag inte tycker är särskilt konsekvent med böckerna. Och Sookies ljusgrej med händerna? What's up with that? Haha. Inget som förekommer i böckerna. Nej nu ska jag inte gå på nåt mer analyserande.

Hoppas att någon fick ut nåt av mitt raljerande, jag är lite småtrött och ska nog sova nu. :-) Säsong 5 av True blood börjar i alla i juni och nästa bok kommer ut i maj! Tyvärr lär jag som vanligt köpa boken och sträckläsa den i några timmar tills jag läst ut den. (jag är en snabbläsare tyvärr) Men tv-serien håller ju på hela sommaren så jag får nog mitt lystmäte av Sookie, Eric, Alcide och Bill! :-)

Godnatt!

//Elza


Goddag!
Lägger helt oprovocerat in en bild på Joe Manganiello som Alcide Herveaux i True blood här... haha.. :P


Jag håller för tillfället på att jobba på ett inlägg om True blood vs Southern vampire series (böckerna) men tänkte göra ett inlägg innan dess också. :-) Det är nog snart dags för lunch tror jag, magen kurrar högljutt för tillfället! Sen är det nog sannerligen dags för en dusch. Håret är lite lagom ofräsch, Elza också tror jag. Haha. Lägger in en liten "blast from the past" i form av en dikt jag skrev för ja en herrans massa år sen. ;-)


Min själ är sprucken
den gick mitt itu igår
du gick rakt förbi
Med undanglidande blick
Det svider i min själ nu


Nej lunchdags nu! Höres!

//Elza


Teaser från True blood! :-D