Nummer 4 - Vilnius!

Haha, jag kom på att jag aldrig avslutat min topp 5 lista. So here I go again! Nummer 4 blir alltså Vilnius, huvudstaden i Litauen. Eller som jag skämtsam kallar den "Staden med gatunamn du inte ens vill försöka att uttala". ;-) En mysig stad med en befolkning på drygt en halv miljon, som jag har haft nöjet att besöka några gånger nu. Jag har bara varit här på sommaren och varje gång har det varit, soligt, varmt och ganska så svettigt ärligt talat. Så jag förknippar Vilnius med sommar och sol. Kanske läge att besöka det på vintern någon gång?

Det jag älskar med Vilnius är alla kyrkor och gamla hus! Jag kan gå runt, runt, runt en hel dag och bara titta och fascineras! Fast till sist blir även jag smått förvirrad "men vänta, var inte jag här förut eller är det här en annan kyrka?". En del är ju helt klart ganska snarlika i utförande och färg. Det är svårt att utnämna nån "favoritkyrka" men om jag ska gå på mäktigast utsida så vinner St Stanislaus och St Ladislaus katedralen. (blev dock lite besviken på innanmätet) Den ligger nedanför promenadstråket i Gamla Stan, gå bara över gatan, ta lite till vänster då ser du först en staty av Gedomini (?) och då är du inte långt borta från nämnda katedral. Okej påminn mig om att inte bli guide, jag är sämst på att förklara vägen.. Haha.

En annan sak jag nu kom på med Vilnius är just alla statyer! De finns överallt, bara att hålla ögonen öppna. Ett tips är bysten av Frank Zappa. Vad han gör i Vilnius, det är lite av ett mysterium. Men men. Jag hittade den av en slump (jag var dock medveten om den men den kändes lite "off" så), jag letade efter en ryskortodox kyrka som visade sig vara lite av en besvikelse, men jag hittade ju Frank Zappa istället! Sen är entrén till Dramatiska teatern på Gedomino gatan värt en titt! Lite spooky sådär. Hmm.. mer då... Jo i Gamla Stan, eller snarare det lilla som finns kvar av den judiska delen (gettot under andra världskriget) finns det en ganska fin staty.

Något som också måste besökas är gamla KGB- huset (en bra bit ner på Gedomino gatan, sväng in till vänster och gå in genom en tung dörr) där det nu huserar ett museum för folkmordens offer (hmm blev konstig översättning där). Enklare att säga är nog att det är ett "ockupationsmuseum". Det är flera våningar med allt möjligt från Sovjet-tiden, om andra världskriget, deporteringar till Sibirien, skogsmännen, gammal avlyssningsutrustning, och det mest läskiga är längst ner i källaren. Där finns gamla celler och även ett rum där det fortfarande finns kulhål kvar efter avrättningar... :(

Gamla slottet uppe på "kullen" är också värt ett besök! Ta "funicularen" upp och gå hela vägen upp i tornet så har ni en fantastisk utsikt över hela Vilnius! Det börjar kännas som jag glömmer en massa. Gamla Stan är ju given! Där kan man traska omkring ganska länge. Jag gillar att köpa en glass, sätta mig ner och titta på folk. Kartan över gamla judiska gettot måste också ses! Hmm.. "Gryningsporten" (Gates of Dawn) måste också ses! Själva "altartavlan" där har samma motiv "Black Madonna" som en kyrka inte så långt från Rezekne i Lettland.

Nåt jag absolut INTE kan rekommendera är toaletterna på tågstationen eller busstationen. Fast busstationen var nog snäppet värre och det kostade pengar också. Inte för oss västerlänningar som inte riktigt är vana vid "huka sig på golvet toalett". Själv är jag inte riktigt konstruerad för den varianten av toalett. Men om min blåsa håller på att spricka så kan jag offra mig. Jag löste det genom att leta upp närmaste hotell och be att få låna toaletten. Haha. Förra gången jag var i Vilnius och var nere vid busstationen för jag skulle vidare till Rezekne började magen mullra lite, "bäst att göra ett facilitetsbesök" tänkte Elza. Sagt och gjort. Jag betalade, gick in, och gick ut lika fort igen. Mina tarmar snörptes ihop bara av att se toan. Haha.

Nog för att toaletterna på tågstationen är av samma "huk-variant" (dvs en fyrkant i golvet) men här luktade det dessutom inte direkt hallon. Jag skickade ett sms till pappa "fy tusan för toaletten på busstationen!". Fick till svar "du borde lyssnat på mig, jag har redan varnat dig för den!". Det hade pappa gjort men jag hade glömt bort det. *skratt*

När det kommer till mat kan jag rekommendera att testa olika varianter av "karbonade" (hmm eller är det det lettiska ordet?), översätter man på google blir det "kotlett" rätt och slätt. Enklast att förklara är väl att det är olika sorters panerat kött. Serveras alltid med potatis i olika former och sallad. Finns även i Lettland. Annars är sommarvarianten av borstj en stor favorit! Är det vinter kan jag rekommendera soljanka soppa. Sopporna kan variera lite beroende på var man äter det men i sin helhet smakar det liknande.

Nu har jag inte testat så många sorter litauiskt öl men jag gillade Vytautas (stavning? haha) som jag testade i somras. Försök dock att inte få en citronskiva i, jag tyckte det gav en lätt smak av hostmedicin.

Ett udda besök på affärstråket Gedomino måste vara Mark&Spencers, en liten bit av England i Litauen! Väldigt udda får jag säga. De hade en livsmedelsavdelning också. Kändes ganska så konstigt att knalla runt där. Vet dock inte om det finns kvar längre. Sist jag var inne i den gallerian där det låg så såg hela stället ut att vara ganska utdöende. Detta var året efter finanskrisen så det var väl en förklaring. Om ni råkar befinna er på Gedomino gatan och behöver en toalett kan jag rekommendera toaletten inne i denna affärsgalleria, den var väldigt ren och fräsch!

Om jag skulle försöka avrunda detta nu. Haha. :P Det blir lite bilder här i slutet som är relaterade till vad jag skrivit ovan. Och som jag sagt tidigare, ta inte mig som någon säker kunskapskälla. Jag höftar lite med namn ibland, jag försöker googla men det är inte alltid google vet allt heller. Och som sagt, jag skulle nog göra en usel guide då jag är urusel på att förklara. Men jag hoppas nån haft nöje av denna lilla redogörelse för Vilnius!

Besök, besök, besök säger jag bara! :-)

//Elza

Kyrkor!

             

St Stanislaus och St Ladislaus - katedralen!

       

Gamla stan (nåja däromkring i alla fall)

         

Slottet

         

"Gates of Dawn"

 

"Statyer"

                 

KGB- huset ("ockupationsmuseet")

 

Lite diversebilder

         




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0